Д-р Мариян Иванов: Личният ми опит в лечението на Ковид-19

19 ноември 2020
142314
И така, през ноември и аз се разболях от Ковид-19. Началото беше съвсем обичайно – общо неразположение, отпадналост, болки по тялото. На 3-тия ден изчезна обонянието ми. Напълно. И тогава вече нямаше никакво съмнение за какво се касае. Това е симптом, който не е задължителен за Ковид инфекцията, но когато го има, той е по-сигурен и от PCR тест.

Бях подготвен за този момент. Незабавно отмених всякакви ангажименти, самоизолирах се и започнах лечение, каквото вече бях препоръчал на много мои пациенти и приятели с Ковид инфекция. Лечение, което им бе повлияло добре. Започна сливане на дни и нощи с температура, достигаща и надхвърляща 39 градуса, силни болки в тялото, екстремна отпадналост и пълна липса на апетит и жажда.

След период от 36 часа, през който не бях хапвал абсолютно нищо и бях изпил не повече от 2 чаши вода (а същевременно бях сменил 5-6 мокри от обилно изпотяване фланелки), при опит за изправяне съм загубил за кратко съзнание. При падането съм ударил лошо главата си и само благодарение на бързата намеса на моята съпруга, с която заедно карахме инфекцията, обилното кървене бе спряно. А раната, която се беше отворила в областта на челото и си беше за шиене, бе дезинфекцирана и затворена с помощта на етерични масла от лавандула и чаено дърво с манука и канука, и на Цикатридина. Няколко бързи приема на Arnica montana 5СН допринесоха със сигурност за ограничаване на кървенето.

Продължих лечението на Ковид инфекцията по следната схема:
- 2-3 пъти дневно по 5 гранули от хомеопатичните медикаменти Phosporus 30CH и Arnica montana 5CH, с които целях предпазване от усложнения на дихателните пътища, белите дробове, нервната система и кръвоносните съдове.
- През първите 2 дни - Oсцилококцинум 3 x 1 флакон. Това хомеопатично лекарство стимулира неспецифичната противовирусна защита на организма.
- Парагрип – няколко пъти дневно (ако се налага и през нощта) по 2 таблетки за смучене. Парагрип съчетава няколко лекарства, които повлияват добре болките в тялото и главоболието, придружаващи повишената температура.
- През една от нощите имах силно усещане за задух и недостиг на въздух, което за щастие се повлия много добре от Arsenicum album 15CH и Kalium carbonicum 30CH – по 5 гранули. Тази комбинация вече бе оказала чудесно въздействие върху моята съпруга, която също бе имала подобни оплаквания.
- Имуно Фитолек – 2-3 пъти по 1 капсула (при хора с хронични заболявания, наднормено тегло и/или отслабена имунна защита – 3 пъти по 2 капсули). Тази хранителна добавка, съдържа витамин С, витамин Д, цинк, селен, екстракти от ехинацея и саменто (котешки нокът) – 2-те билки с най-мощното имуностимулиращо действие в растителния свят. Аз лично приемах 1-2 капсули дневно поради факта, че имам много силна и реактивна имунна защита и не мислех, че е необходимо да я стимулирам допълнително (това при определени обстоятелства може да увреди собствения организъм и дори да го убие – в тези случаи се касае за т.нар. цитокинова буря).
- Грижа за клетката (Cell Care) на Вивасан, Швейцария: 2 х 1 капсула. За тази хранителна добавка има проучвания, че помага при Ковид-19 и стимулира процесите на т. нар. автофагия. Този процес аз активирам и с помощта на частично гладуване, което се получава изключително лесно на фона на пълното безапетитие при Ковид инфекцията. За целта е препоръчително гладуване поне 16 часа в денонощието. В тези случаи, за да удовлетвори своите енергийни нужди, организмът прибягва до разграждане на стари, дистрофично променени и заразени с вируси клетки и на практика се постига самоочистване и подмаладяване. През 16-те часа гладуване е още по-важно да се приемат вода и неподсладени чайове, за да се стимулират допълнително процесите на детоксикация на организма.
- Нигенол (масло от черен кимион, богато на Омега-6 ненаситени мастни киселини) на Вивасан, Швейцария: 2 х 1капсула – силно противовъзпалително и стабилизиращо мембраните на клетките действие. Много полезно и за мозъка и сърцето.
- Крем Мащерка и/или крем Хвойна на Вивасан: втриване над гръдната кост и в областта на шията, няколко пъти дневно. И двата крема съдържат по няколко етерични масла със силно антисептично, противовъзпалително, болкоуспокояващо и подобряващо дихателната функция и кръвообращението действие.
- Екстракт от семена на грейпфрут (ЕСГ) на Вивасан: 3-4 x 20 капки, разтворени в цитрусов или друг сок или в малко прясно мляко (така не се усеща горчивината) – изпиват се на гладно. Унищожава всякакви вируси, бактерии, гъбички и паразити. Един от най-добрите природни антибиотици!
- Куркумин с олеуропеин на Вивасан: 3 х 1 мерителна лъжичка. Съчетава по уникален начин антисептичното, притивовъзпалителното, имуностимулиращото, антиоксидантното и кардиотоничното действия на екстракти от куркума, черен пипер и маслинови листа. Освен това пиперинът многократно увеличава усвояемостта на куркумина от човешкия организъм.
- Чай Фаринго Фитолек и Бронхо Фитолек. Когато чаят поизстине, към чашата прибавам 1-2 капка етерично масло от лимон на Вивасан и 20-30 капки Клеева тинктура (на Хигитест). Етеричното масло от лимон има силен имуностимулиращ, противовирусен и тонизиращ ефект. Освен това, повлиява много добре гаденето и храносмилателните нарушения, които често съпътстват Ковид инфекцията. И не на последно място - етеричното масло от лимон подобрява кръвообръщението и намалява кръвната съсирваемост.
- 1-2 таблетки Аспирин дневно - за намаляване на кръвната съсирваемост и за облекчаване на възпалението.
- Мелатонин - aз лично приемах вечер по 1 таблетка от 10 мг. на Джеймисън, Канада. Известен като хормонът на съня, мелатонин има и редица други положителни въздействия върху човешкия организъм, сред които са имуномодулиращо, антиоксидантно и регенериращо действия.

През цялото време моята съпруга спазваше почти същата програма. Бях подготвен и с АСС прахчета, Бромхексин таблетки и Фамотидин таблетки, в случай, че се появи тенденция към обхващане от инфекцията на дихателните пътища и белия дроб. При мен това не се случи, но на няколко пъти давах от тях на моята съпруга. С много добър ефект – инфекцията бе ограничена. От полза може да бъде и приемането на пробиотици.

И така, рекапитулацията на 7-мия ден бе стабилно състояние и достатъчно жизнена енергия, за да мога да напиша всичко това и едновременно да мога да организирам хоум офис, за да свърша редица други задачи. Телефонът ми не спира да звъни – все повече мои колеги, приятели и пациенти са в моето положение и търсят съвет какво да предприемат. Всички те ме стимулираха да опиша своя личен опит в борбата ми с Ковид-19.

Сигурно сте забелязали, че препоръчвам етерични масла и хранителни добавки конкретно от швейцарската фирма Вивасан. Спрял съм се на тази фирма поради много причини. Единствено тя спазва GMP стандарт (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"). Това е стриктна система от правила, които контролират всички етапи от производствения процес, за да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат еднакви качества. Освен това надписът "Произведено в Швейцария", който можем да прочетем на опаковките, означава, че и самата държава упражнява непрекъснат контрол върху качеството и всички етапи на производството. Никоя друга държавата не се ангажира с такъв контрол, когато става въпрос за етерични масла и хранителни добавки. И не на последно място - продуктите на Вивасан имат висока биодостъпност. Това означава, че близо 80% от активните вещества достигат до кръвта, а от там – до тъканите и органите. 

Освен гореописана схема на лечение, която приложих за себе си и съпругата си, има какво да се направи и с помощта на йога - като превенция или като съпътстваща част от лечението на Ковид-19. По-долу ще намерите препоръки от мен и Мими Дончева за дихателни, физически, медитативни и масажни техники, които можете да използвате. 

От гледна точка на йога, която и да е болест представлява блокаж на праничния поток в определена част от тялото. В случая, важно е да се погрижим за състоянието на горните и долните дихателни пътища. Респективно - органите в гръдния кош (Анахата чакра) и гърлото (Вишудхи чакра).

ДИХАТЕЛНИ ТЕХНИКИ (ПРАНАЯМА):
- Дълбоко коремно дишане (супер е за превенция и лечение на белодробни проблеми)
- Пълно йогийско дишане
- Алтернативно дишане (дясната ноздра стимулира имунната защита, а лявата - противовъзпалителната)
- Уджай дишане

Общото между всички тези техники е, че въздействат на т. нар. вагусов нерв (наричан още "блуждаещ нерв" или "нервус вагус"; повече за него можете да научите от тази беседа). Това е най-дългият нерв в тялото, който е основна част от парасимпатиковия дял на нервната система. Или частта от нервната система, която отговаря за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ОРГАНИЗМА, отпускането и почивката. Освен това, чрез дихателните техники ще заредите тялото с повече прана. 

В онлайн йога студиото на Home Yoga има чудесни напътствия от Юлия Савова за изпълнението на 4-те дихателни техники, в ето това видео

АСАНА ПРАКТИКИ:
Това са практиките с фокус върху Анахата и Вишудхи чакра. Върху Анахата въздействат асаните за разгръщане на гръдния кош, като Лък, Кобра, Камила, Риба, Гълъб и др. (NB! Преди да извиете гръбнака назад в която и да е от тези пози, първо хубаво издължавайте горната част на тялото. Така раздалечавате телата на гръбначните прешлени, за да избегнете протрузия на междупрешленните дискове.) А върху Вишудхи въздействат асаните с прегъване на шията напред или назад - напр. Свещ, Рало, Камила, Риба и др.

Ето няколко подходящи практики от онлайн студиото:
Практика за балансиране на 4-та чакра
Практика за балансиране на 5-та чакра
Практика за подобряване на дишането
Йога за огъвкавяване на гръбнака
Виняса флоу с Деви за разгръщане на сърцето
Йога за здраво сърце
Йога за здрав гръб
Йога за сърдечния център

НАСОЧВАНЕ НА ПРАНА КЪМ ЧАСТИ ОТ ТЯЛОТО:
Чрез концентрация на вниманието + чувство, умът може да комуникира с всяка част от тялото. Там накъдето насочваме вниманието си, насочваме жизнената си енергия! От гледна точка на йога, праната и съзнанието са като двете страни на една и съща монета. 

В допълнение, можете да си представите, че дишате през тази част от тялото, върху която се фокусирате. Като по време на вдишването я охлаждате, а при издишването я затопляте. 

МАСАЖ НА АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ:
  • Проекцията на тимусната жлеза (за имунната защита) е под средния пръст (и на двете длани) - разтривайте периодично там, като редувате ръцете.
  • Проекция на вътрешните органи върху ушната мида: Разположението е все едно ухото е обърнат надолу ембрион - меката част е главата, средната част е торсът, а горната част е тазът и краката. Дърпат се по няколко пъти тези 3 части на ушната мида (както се издърпва ухото на непослушно дете). Накрая загрявате ушите, като ги разтърквате енергично с цели длани. 
  • Цу сан ли - "точката срещу 1000 болести", за общо укрепване на организма: Намира се в долната част на колената. Масажира се чрез ходене върху колената - от единия до другия край на йога постелката, няколко пъти. 

Иска ми се да изтъкна колко важно е в каква форма сме, когато навлизаме в заболяването (и нямам предвид само Ковид). От собствен опит и от информацията, която имам от многобройните пациенти и приятели мога да потвърдя, че си е струвала всяка минута на йога постелката и всяка минута сред природата, както и всяка минута с позитивна и зареждаща книга или с истински приятел. Винаги съм казвал на съпругата си, че трябва да живеем така, че да не стигаме до болница. И не съм пестил пари за фитнес карти и здравословни храни. Убеден съм, че всяко усилие в това направление си е струвало. Добрата физическа форма, позитивното мислене и съзнателните действия за намаляване на стреса повишават съпротивителните сили на организма. Тези, които никога нямат време за здравето си, защото винаги трябва да свършат нещо по-важно, разбират истината по трудния начин... Лошото е, че понякога нямат втори шанс. 

Морихей Уешиба, създателят на Айкидо, е казал: "Всеки има тяло, върху което трябва да работи, дух, който трябва да усъвършенства и път, който трябва да извърви." А един от големите духовни и йога учители, Айенгар, е казал: "Тялото е лъкът, асаната е стрелата, а целта е умът..." 

Надявам се споделената информация да ви е от полза! Бъдете здрави!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Д-р Мариян Иванов е основател и собственик на Медицински център "Фитолек". Той е водещ специалист в сферата на холистичната медицина и акредитиран йога инструктор към международната организация Yoga Alliance. Магистър е по здравен мениджмънт към Университета в Нант - Франция. Специалист е по вътрешни болести, хомеопатия, апи-, фито- и нутритерапия. Преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката “Фитолек", произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете с лечебна насоченост от серията “Фитолек”, произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков.

Коментари 2

profile photo
profile photo
ЛИЛЯНА ВУЧЕВА
27 November 2020
БЛАГОДАРЯ! МНОГО ЦЕННА ИНФОРМАЦИЯ! ПРЕПРАТИХ Я НА ВСИЧКИТЕ СИ АБОНАТИ.
profile photo
Иво Ангелов
23 November 2020
Аз минах и без плацебо...