Когнитивното нетърпение - сигурен път към оглупяването

07 март 2022
9248
Определението "когнитивно нетърпение", въведено от проф. Марк Едмъндсън, касае неспособността да задържиш вниманието си върху дадена мисъл или аргумент достатъчно дълго, за да проумееш сложността на информацията. Когато нямаш търпението, за да вникнеш в това, което четеш или чуваш, НЕ САМО ГУБИШ СПОСОБНОСТТА СИ ДА РАЗБИРАШ СЛОЖНИ ИДЕИ, НО ДОРИ НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПОМНИШ ПО-ПРОСТИТЕ. Това на практика е дефицит на вниманието, водещ до прогресивно оглупяване.

За беда, тази неспособност за задържане на вниманието е толкова масова в днешно време, че се превръща в болест на човечеството! В ежедневието човешкият ум е подложен на толкова много информационни стимули, че започва да прескача из тях като пеперуда от цвят на цвят. Част от резултатите са неспособност за четене на дълги текстове (поради нетърпение), неспособност за внимателно слушане на събеседника и дори липса на спомен за съдържанието на разговора. Всичко това води до неспособност за разбиране на информацията. Или с една дума - оглупяване.

От гледна точка на йога ВНИМАНИЕТО Е НАЙ-ЦЕННИЯТ НИ РЕСУРС. По време на всички практики - физически, дихателни, медитативни - ние работим с вниманието си като го насочваме към определен обект (напр. телесно усещане, движението на дъха, образ и т.н.). Крайната цел е повишаване на способността за КОНЦЕНТРАЦИЯ на вниманието. Което пък повишава способността да контролираш собствения си ум! (И подобрява значително качеството на живота, по ред причини, на които няма да се спирам сега.)

С оглед на горепосоченото, мога спокойно да кажа, че йога е чудесно средство за противодействие на нарастващия дефицит на вниманието. Освен че като цяло е средство за увеличаване на умствените способности на човека!

❗️Накратко (преди да съм изгубила част от аудиторията с дължината на текста) - прави йога, за да се предпазиш от оглупяване!

✨ НО за да усетиш ИСТИНСКИЯ ЕФЕКТ от йога, препоръчвам ти да практикуваш с квалифицирани и опитни инструктори! Такива ще намериш ТУК!

ЕТО И ОЩЕ ИДЕИ КАК ДА ПОДОБРИШ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВНИМАНИЕТО СИ В ХОДА НА ЕЖЕДНЕВИЕТО:

✅ Спри "мултитаскинга" - не прави по няколко неща едновременно. Умът може да се фокусира пълноценно само върху едно нещо в един момент. Каквото и да правиш, фокусирай се върху него и чак когато приключиш задачата, подхвани следваща. В т.ч. не яж докато четеш или гледаш нещо важно - това е сигурен начин да не схванеш добре информацията.

✅ Изключи нотификациите на месинджърите - постоянните звукови сигнали за получено съобщение са крадци на внимание! Те те откъсват от дейността ти в момента, карайки те да погледнеш към телефона. Това не само те разфокусира, но и краде от времето ти. По-добре чети съобщенията си накуп през определени интервали от време, напр. сутрин, на обед и вечер. Ще видиш, че светът няма да свърши от това, че не четеш съобщенията си веднага. Ако има нещо спешно, то надали ще дойде през месинджъра.

✅ Провеждай телефонните си разговори "блоково" - обаждай се и връщай обаждания накуп, в определено от теб време. Не вдигай телефона за "общи приказки" докато вършиш нещо важно. Това отново нарушава концентрацията на вниманието ти. Ако човекът ти е близък, разбира се, вдигни. Но ако не е нещо спешно, помоли да звъннеш по-късно, когато ще можеш да се фокусираш върху разговора.

✅ Имай край на работното си време - избягвай да мислиш за служебни задачи и проблеми след края на работния ден. Тези задачи и проблеми първо - никога не свършват, второ - надали са най-важното нещо в живота ти. А мислите за тях крадат от вниманието, което е нужно да отдаваш на себе си и близките си. Ако това внимание липсва, просто нямаш живот!

✅ По-малко гледай телевизия/видеа и повече чети книги. Така тренираш когнитивната си способност (способността да учиш и разбираш), търпението и концентрацията. Освен че сам/а избираш с какво да пълниш главата си. И щадиш очите и мозъка си от вредното излъчване, което имат всички екранни устройства.

Поздравявам те за търпението да прочетеш този текст до края! Сподели в коментар по-долу какво мислиш! ✨

Намасте!
Мими

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 8

profile photo
profile photo
Роси
08 August 2023
Благодаря. Прекрасно е да има хора, като Вас
profile photo
Габриела Попова
03 August 2023
Благодаря
profile photo
Бисерка Байкова
21 April 2023
Много полезна информация.Благодаря от ❤️!
profile photo
Галина Чолакова
20 April 2023
Аз работя за това тези правила да са част от моя живот и преди да прочета Вашата статия, но така синтезирана информацията ме кара да осъзная защо всъщност го правя! Благодаря Мими!
profile photo
Margarita Nikolova
12 April 2023
Благодаря за информацията, много стойностна!
profile photo
Светослава Лазова
06 July 2022
Благодаря!
profile photo
Диана Узунова
09 March 2022
Благодаря, Мими. Определено оглупявам, затова ще си взема поука.
profile photo
Румяна Тихолова
08 March 2022
Както винаги, точно в целта! Чесит празник, благодаря ти за всичко, което правиш!