Пътуване из свещените земи на Индия: Ладак и Амритсар

Привличат ли ви непокътнати от времето места, където можете да слеете душата си с безкрая? Усещате ли порив на сърцето си да изживее свободата на духа? Това пътуване тогава е за вас...

Ладак (Ladakh) - високо в Хималаите, северoизточната част на Кашмир - е уникално място, съхраняващо тибетската култура и до днес в район, граничещ с Тибет. Пътуването ще ни запознае и докосне до мъдростта и красотата на будисткото учение, черпейки от извора - наш гид ще бъде млад будистки монах, израстнал в Лех, и следващ със сърцето си многовековната традицията и Пътя очертан от Буда. Ладак е дом на мюсюлмани и будисти, едно от многото лица на Индия, в която различни култури и религии съжителстват в хармония.

Ще посетим уникални будистки манастири, високопланински проходи, топли минерални извори и други местности. Ще правим медитация и йога на някои от местата; на други ще се потопим в тишина - свързвайки се с уникалната енергия на Хималаите, привличащи духовно търсещи души от всички краища на земята.

Във втората част на пътуването ще се пренесем в Амритсар, където ще посетим Хармандир Сахиб - Златния храм, приет за културен и духовен център на Сикхите, както и други забележителности.

Кога: 31 август - 15 септември 2017 

Програма по дни:
 • Ден 1: Полет от София до Лех Ладак, през Ню Делхи. Настаняване в хотел и почивка. Лех се намира на 3600 м надморска височина, което налага пътуването да  включва време за аклиматизация. Поради това първият ден е предвиден за пълна почивка, за да може тялото да се адаптира и подготви за предстоящия престой.
 • Ден 2: Разглеждане на забележителности в района: посещение на Шанти ступа (4267 м) и манастира Санкар, наслаждавайки се на панорамния изглед  към Лех, след което връщане пеша до града. След обяд - почивка, с цел аклиматизация.
 • Ден 3: Целодневна програма с посещение на 3 будистки манастира: Хемис (на 45 км от Лех); Такток, с възможност за медитация в пещера, където са медитирали просветлени учители; Тиксай - най-голямата гомпа в централен Ладак, в долината на река Инд, наподобяваща двореца Потала в Ласа.
 • Ден 4: Посещение на: манастира Ламаюру, представляващ една от най-старите гомпи в Ладак, с постоянна обител от 150 монаха; и манастира Ризонг, известен като "рай за медитация", с изключително стриктни правила и вътрешна дисциплина.
 • Ден 5: Посещение на храма Алчи - който е включен в списъка на ЮНЕСКО (1/2 ден). Свободен следобяд за почивка и лично време.
 • Ден 6: Отпътуване за Нубра - високопланинска студена пустиня, до която се стига през прохода Кардунгла, на височина 5602 м. Посещение на Дискит - най-стария и голям будистки манастир в района на долината Нубра. В близост се намира и известния проход Каракорам.
 • Ден 7: Йога и медитация в Интса - високопланинско място, откъснато от цивилизацията. В близост ще посетим топли минерални извори и други забележителности. Възможност за яздене на камила (по желание!)
 • Ден 8: Отпътуване от Нубра - обратно към Лех, през прохода Варила (5250 м). В случай че проходът е затворен, връщането ще е през Кардонгла.
 • Ден 9: Присъствие на сутрешен 2-часов ритуал в манастира Тиксай. След това свободно време и почивка.
 • Ден 10: Последен ден в Лех - свободно време.
 • Ден 11: Отпътуване от Ладак/ полет до Ню Делхи и придвижване до Амритсар с влак.
 • Ден 12 - 14: Разглеждане на Хармандир Сахиб - Златния ХрамАкал Такт (Akal Takht) и др.
 • Ден 15: Връщане в Ню Делхи с влак и полет до София.

Цена: 1850 лв.
Цената включва настаняване и храна за целия период, вкл. в Амритсар, както и трансфер от летището до хотела в Лех. 
Цената НЕ включва самолетните билети! При интерес към пътуването, ще получите контакт на туристическата агенция, за лично закупуване на билетите.

За повече информация: 0889 66 77 80

Водещ: Юлия Савова