Семинар по Ащанга виняса йога с Димитър Германов

С голяма радост ви каним на двудневен семинар по Ащанга виняса йога с Димитър Германов!

В теоретичната част в първия половин час на деня ще говорим за осемчленния път - ащанга йога: ями, ниями, пранаяма, асани, концентрация, медитация, самадхи. Ще поговорим и за сутрите на Патанджали, разкриващи ни естеството на йога практиката. Особено внимание ще отделим на ужай дишането, бандхите (ключове), и дрищи (концентрация на погледа), винясата като преход между асаните и свръзка на дишането с движението, както и на самото състоянието на асана и умствено-емоционално-физическата работа по него. Ще работим върху асаните от първа серия на Ащанга виняса йога от Патабхи Джойс. Започваме практиките с откриваща мантра и завършваме със зaкривaщa. Броене нa санскрит по време на практиката.

Ащанга виняса йога е създадена въз основа на древен ръкопис- “Йога Корунта”. Тази творба по Хатха йога е била открита през 1930 г. от йога учителя и санскритолог Шри Тирумалаи Кришнамачаря и неговия ученик К. Патабхи Джойс. Ащанга виняса йога е съчетание от пози (асани) и пранаяма (контролирано дишане). Ащанга йога пробужда вътрешния огън. Тя възпламенява дремещия пламък на жизнената енергия вътре в нас. “Винясите” са съчетания от дълбоко, ритмично дишане и движения. Те свързват отделните асани, създавайки непрекъснат поток от енергия, която загрявя тялото чрез доставяне на повече кислород до кръвта и подхранване на жлезите с вътрешна секреция и вътрешните органи. Изчиства се нервната система, отделят се токсини чрез изпотяване. Тялото става по-леко и по-силно, а умът- по-ясен. Топлината, която се образува не е само на физическо ниво, тя е и вътрешен духовен огън, който пробива мъглата на илюзиите и невежеството.

Къде: Йога арт студио "Шанти", Пловдив, http://yoga-plovdiv.com/ 

Кога: 9 април от 15:00 до 17:00 ч., 10 април от 10:00 до 12:00 ч. 

Цена (общо за двата дни): 25 лева

За записване: 089 565 2707, yoga_shanti@abv.bg
Само с предварително записване, местата са ограничени! Носете си кърпи.

Водещ: Димитър Германов

През последните 20 години Димитър е живял и пътувал за дълго в около 50 държави в Европа, Южна, Централна и Северна Америка, Африка, Азия, Индия, Тибет. С Ащанга виняса йога започва да се занимава през 2003 в Делхи и Варанаси, Индия въведен от неговия приятел и първи учител Амит Ганди. По-късно става ученик на Херман Гарро от линията на Парамаханса Йогананда в местността Eл Болсон в планините на Патагония, Аржентина, които посещава често през годините. С него започва изучаването на сутрите на Патанджали и теория на Хатха и Ащанга йога, и постепенно навлиза в дълбините на практиката. По пътя, с мъдрост и любов му помагат и Маите Бобадия и Милена Голева. Специализирал е в семинари с Линда Мунро в Париж, с Майра Блигенсторфер & Лиза Зоги в Италия, и с Хуан Пабло Капдевила в Аржентина. От 2008 практикува самостоятелно 1-ва и части от 2-ра серия на Ащанга виняса йога от Патхаби Джойс. Споделял е практиката си в различни центрове по света – в Пловдив, София, Коста Рика, о. Крит, Барселона, о. Ко Пан Ян в Тайланд, Италия.
Димитър вярва, че пътят към себепознанието и любовта преминава през смело гмуркане в безкрая на тялото (физическо, етерно и астрално). Там са всички ключове към радостта в земния ни път.