Обратно у дома

В разгара на лятото, когато всички се отправят към морето, аз те каня на уикенд край сладките води на изумрудените Крушунски водопади - несъмнено най-красивите водни каскади в България. 

В тези два дни ще се изпълним с красотата на природата и на сътвореното от творческите ръце на нашите домакини от Онгъл пространство, които са преустроили старо училище в изтънчена и същевременно непретенциозна къща за гости. 

Местността е била населявана в древността от нашите предци Траките, след това Римляните, Славяните и Прабългарите и после Исихастите, които чрез послушание, въздържание, търпение и съзерцание на природата, са се стремили към единение с Бога. Първият български исихаст е Теодосий Търновски. Негови последователи са търсили усамотение в трудно достъпни местности, далеч от светския живот. Вероятно това е причината, в района на село Крушуна, до пещерата “Маарата” да потърсят своето място тези философи-отшелници. Ще видим по пътеката издълбаните в камъка заслони, в които са медитирали - може да поседнете, за да усетите единението и вие. 

Домът е онова място, в което се чувстваме в сигурност и безопасност. Когато кажем дом, си представяме мястото, на което тялото ни пребивава. Но реално домът ни е мястото, което душата ни обитава - тялото. Домът е свързан с доверие, с място, което можем да наречем свое. 
В тези два дни ще пречистим тялото и емоциите си чрез водата. Водата е субстанцията на живота и се свърза с емоционалното ни тяло. Често турболенцията на емоциите ни пречи да почувстваме спокойствието на вътрешния дом. 

Утринта ще посрещаме слънцето, ще медитираме и дишаме кристална прана. След това ще заредим тялото с йога и енергийни упражнения. В събота ще посетим водопадите, ще се пречистим под хладките им води и ще олекнем от товари. 

Следобедните Ин йога практики ще създадат пространство за лично себеизследване, докато Деви ви води в актуалните теми за периода, които са свързани с оста Козирог - Рак (по сидералната карта) - рода, корените, семейството, дома. 

Този ритрийт е подходящ за теб ако:
  • Имаш нужда да се свъжеш с природата 
  • Обичаш красота, водопади и стилна обстановка
  • Имаш нужда да работиш по лична тема, без да я споделяш с други 
  • Имаш нужда от оттегляне, пространство за теб и нуждите ти
  • Искаш да си починеш от всичко, докато работиш в дълбочина по повтарящите се теми в живота ти

ЦЕНА:
- 180 лв. в Онгъл Изток, с 2 нощувки в споделена луксозна стая с king size легло
- 150 лв. в Онгъл Запад или Север, с 2 нощувки в споделена тематична стая

Посочените цени включват нощувките, 2 закуски, всички сутрешни и следобедни практики с Деви, входна такса за водопадите, посещение на пещера Маарата.

ВОДЕЩА: Теодора Рачева - Деви

Повече за местноста и къщите: 
На северния край на Деветашкото плато, на три километра над Крушунските водопади, се намира едно от най-интересните села в района, с по-малко от стотина българи – село Кърпачево, носещо името на поета, написал “Шумете дебри и балкани” - Христо Кърпачев.
Уникалната архитектура на старите къщи с равна каменна зидария, привлича ценители на архитектурата.

На север се открива спираща дъха гледка към Дунавската равнина, а чистият въздух и здравословният климат са предпоставка за наличието на над 300 вида билки и дивечево разнообразие. Платото е малко познато, но е богато на природни феномени. Освен Крушунските водопади и каньонът на река Осъм, на територията му са разположени пет от най-дългите пещери в България: Деветашката, Бонинската, Водопада, Урушката, Горник. Могат да се видят и всички карстови форми - кари, въртопи, валози, сляпа, полусляпа и суха долина, каньон (ждрело), пропасти, пещерни галерии и зали.

Комплекс Онгъл разполага с три къщи. Първата - Онгъл Изток е бившето селско училище, в което класните стаи са преобразени в луксозни стаи за гости. Разполага със сезонен външен басейн и сауна. Втората - Онгъл Запад е със стилна архитектура, построена от майстор Иван през миналия век. Третата - Онгъл Север е типична селска къща, намираща се на централния селски път. В Онгъл може да опитате традиционни за района гозби, да ползвате сауна, да стреляте с лък, да яздите коне, да карате велосипеди. Можете и да не правите нищо с чаша бира на бар Дувар, или на шезлонга край басейна.