Философията на йога: Умствена самодисциплина

Това е третата лекция от поредицата „Философията на йога” в център Мандала. В рамките на поредицата преминаваме отвъд чисто физическите йога практики, за да разберем какви са по-дълбоките идеи, които стоят зад тях. Защото йога е не просто здравословна гимнастика, а наука за личностно израстване на повече от 5000 години и една от шестте основни индийски философски школи.

За първи път знанието за йога е записано в систематизиран вид от мъдреца Патанджали през 4 век. В своя трактат „Йога сутри” той представя осемте стъпала за пълно развитие в йога, които се разделят в три групи – нравствена, телесна и умствена самодисциплина. На предстоящата лекция ще поговорим за третата група, която се отнася до менталните практики и навлизането навътре в себе си. Умствената самодисциплина обхваща стъпалата от пето до осмо по системата на Патанджали - Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи. Какво стои зад тези четири санскритски думи, ще разберете по време на лекцията.  

Кога: 26 юни, 15:45 - 17:45 ч.

Къде: Мандала - център за цялостна трансформация, София, бул. Мария Луиза 58, ет. 5

За записване: info@yogamandala.net, 0894 488 809

Цена: 20 лв.

Водещ: Мими Петкова
Мими е сертифициран йога инструктор и съосновател на HomeYoga.bg – първият сайт за онлайн йога на български. Мими практикува йога от 2005 г. и е завършила преподавателски курсове по класическа (Хатха) и детска йога към Българска федерация по йога. Има специализации в йога през бременността и аеро йога.
В допълнение, Мими е преминала редица семинари в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курс по ведическо хранене, обучения по астрология и приложна психология, посвещения в рейки и акашови записи, и др. Към момента, тя се обучава за психотерапевт с юнгианска ориентация към БОАП „К. Г. Юнг“ и изучава Практическа философия към „Новият акропол“.